Declarație privind accesibilitatea
PE ACEASTĂ PAGINĂ
Această declarație se aplică conținutului publicat pe domeniul:
https://www.ecb.europa.eu/home/html/index.ro.html
Aceasta nu se aplică altor conținuturi sau website-uri publicate pe alte subdomenii. Website-urile respective și conținutul acestora vor face obiectul unei declarații privind accesibilitatea specifice.
Acest website este gestionat de Banca Centrală Europeană și este conceput pentru a fi utilizat de cât mai multe persoane, inclusiv de persoanele cu handicap.
Toți utilizatorii ar trebui să poată:
- să mărească textul cu până la 200% fără probleme;
- să navigheze pe cea mai mare parte a website-ului utilizând doar tastatura;
- să navigheze pe cea mai mare parte a website-ului cu ajutorul cititoarelor moderne de ecran și al software-urilor de recunoaștere vocală (pe computerul sau pe telefonul lor).
Acest website este conceput să respecte nivelul „AA” al Orientărilor privind accesibilitatea conținutului web (Web Content Accessibility Guidelines – WCAG) – versiunea 2.2.
1. Nivel de conformitate
Acest website este parțial conform cu nivelul „AA” al Orientărilor privind accesibilitatea conținutului web (WCAG) – versiunea 2.2. Pentru mai multe detalii, a se vedea secțiunea „Conținut inaccesibil” de mai jos.
Website-ul a fost testat ultima dată în luna martie 2024.
2. Întocmirea declarației
Această declarație a fost elaborată la data de 28 martie 2024.
Declarația se bazează pe evaluarea unui eșantion reprezentativ de pagini web de către Test Partners Ltd, care a avut la bază o combinație de teste manuale și automate. În plus, website-ul a fost testat utilizând diverse tehnologii asistive, precum și cu ajutorul mai multor membri ai publicului cu nevoi de accesibilitate.
3. Feedback
Considerăm binevenit feedbackul tău privind accesibilitatea website-ului Băncii Centrale Europene. Te rugăm să ne comunici dacă întâmpini obstacole în materie de accesibilitate:
E-mail: webmaster@ecb.europa.eu
Încercăm să răspundem în termen de 1-3 zile lucrătoare de la data primirii mesajului.
4. Compatibilitatea cu browserele și tehnologiile asistive
Website-ul Băncii Centrale Europene este conceput astfel încât să fie compatibil cu următoarele tehnologii asistive:
- cea mai recentă versiune a browserelor Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox și Apple Safari;
- în combinație cu cele mai recente versiuni ale JAWS, NVDA, VoiceOver (iOS) și TalkBack.
5. Specificații tehnice
Accesibilitatea website-ului Băncii Centrale Europene se bazează pe următoarele tehnologii, care permit funcționarea cu combinația specifică de browser web și orice tehnologii asistive sau plugin-uri instalate pe computerul tău:
- HTML
- WAI-ARIA
- CSS
- JavaScript
6. Conținut inaccesibil
În pofida tuturor eforturilor noastre de a asigura accesibilitatea website-ului Băncii Centrale Europene, suntem conștienți de unele limitări, pe care încercăm să le rectificăm. Mai jos este oferită o descriere a limitărilor cunoscute și a soluțiilor posibile. Te rugăm să ne contactezi dacă întâmpini o problemă care nu este menționată în lista următoare.
7. Limitări cunoscute pe website-ul Băncii Centrale Europene
- Imagini: unele imagini, pictograme, grafice și comenzi care conțin caractere netextuale nu au alternative textuale.
- Transcrieri: o parte din conținutul nostru video și audio nu are transcrieri.
- Subtitrări video și descriere audio: unele dintre materialele noastre video nu au subtitrări sau, după caz, descriere audio. Ne străduim în mod constant să le adăugăm la un număr mai mare de materiale video.
- Ierarhia rubricilor: pe unele pagini, rubricile nu sunt structurate ierarhic, ceea ce poate cauza probleme utilizatorilor de cititoare de ecran. În prezent, unele elemente textuale nu figurează în marcajele pentru rubrici, așa cum ar trebui.
- Cap de tabel: în cazul unui număr limitat de tabele de date, capul de tabel și atributele domeniului de aplicare lipsesc. Prin urmare, aceste tabele pot fi mai greu de înțeles de către utilizatorii de software-uri pentru cititoare de ecran.
- Informații și corelații: unele comenzi nu dispun de informații semantice suficiente care să le clarifice scopul pentru utilizatorii de software-uri pentru cititoare de ecran.
- Ordinea de citire: în cazul în care o fotografie este însoțită de o descriere menționând numele fotografului, această informație precedă comanda de afișare în ordinea de citire, ceea ce poate crea confuzii pentru utilizatorii de software-uri pentru cititoare de ecran.
- Utilizarea culorilor: linkurile pot fi distinse de textul înconjurător numai prin culoare. În mod similar, unele dintre punctele de date din grafice pot fi diferențiate doar pe baza culorii. Linkurile pot fi astfel greu de găsit sau graficele pot fi greu de înțeles de către utilizatorii cu vedere redusă.
- Funcționalitatea tastaturii: unele comenzi nu sunt funcționale pentru persoanele care utilizează numai tastatura și pentru utilizatorii de software-uri pentru cititoare de ecran.
- Eludarea blocurilor de text repetitiv: paginile nu sunt dotate cu un mecanism de eludare a meniului principal de navigare. Aceasta nu ar trebui să împiedice navigarea pe pagini a persoanelor care utilizează numai tastatura sau a utilizatorilor de software-uri pentru cititoare de ecran. Aceștia din urmă sunt încurajați să utilizeze o abordare alternativă, precum o comandă rapidă de la tastatură pentru a trece direct la prima rubrică.
- Scopul linkurilor: unele linkuri nu au un context suficient de clar, ceea ce poate crea confuzii pentru utilizatorii de software-uri pentru cititoare de ecran.
- Căutare: la efectuarea unor căutări pe website și la utilizarea altor instrumente de căutare pentru filtrarea rezultatelor, rezultatele sunt actualizate după fiecare literă introdusă.
- Rol și stare: rolul unor comenzi nu este indicat în mod corespunzător utilizatorilor de software-uri pentru cititoare de ecran, nefiind clar dacă acestea sunt destinate funcționalității sau navigării. Scopul și starea unor comenzi nu sunt indicate utilizatorilor de software-uri pentru cititoare de ecran, astfel încât poate să nu fie evident pentru ce sunt utilizate aceste comenzi sau dacă funcționează.
- Contrast: unele combinații între culoarea textului și cea de fundal pot face ca aceste elemente să fie dificil de citit de către utilizatorii cu vedere redusă.
- Mărirea textului: pe un număr foarte mic de pagini, mărirea textului în browser la 200% poate cauza trunchierea sau dispariția conținutului.
- Rearanjarea conținutului: pe un număr redus de pagini, atunci când se mărește textul, rearanjarea conținutului pe o singură coloană poate determina trunchierea sau dispariția unei părți a conținutului.
- Contrast netextual: în grafice, din cauza contrastului, pentru unii utilizatori cu vedere redusă poate fi dificilă perceperea sau diferențierea punctelor de date.
- Instrument de vizualizare la 360 de grade: pe pagina „Cupiuri”, un instrument de vizualizare la 360 de grade permite utilizatorilor să observe bancnotele euro din orice unghi. Acest instrument nu poate fi accesat cu ajutorul tastaturii.
- Notificări: unele componente prezintă modificări vizuale pe o pagină, fără ca utilizatorii de software-uri pentru cititoare de ecran să primească o notificare echivalentă.
Banca Centrală Europeană se angajează să remedieze până la sfârșitul anului 2025 problemele de accesibilitate evidențiate în raportul de audit privind accesibilitatea.