Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά
Christine Lagarde
The President of the European Central Bank
  • ΤΟ ΙΣΤΟΛΌΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΤ

Διασφαλίζοντας τη σταθερότητα των τιμών

23 Ιουλίου 2022

Της Christine Lagarde, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί ορόσημο στην πορεία μας προς έναν χαμηλότερο πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός. Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ώθησε προς τα πάνω το κόστος της ενέργειας και των γεωργικών προϊόντων. Η έλλειψη υλικών, εξοπλισμού και εργατικού δυναμικού λόγω της πανδημίας οδηγεί επίσης σε αυξήσεις των τιμών. Αυτό είναι επιζήμιο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, ιδίως για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Μεγάλο μέρος αυτού του πληθωρισμού οφείλεται σε παράγοντες που οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να ελέγξουν. Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός δεν θα γίνει μόνιμο φαινόμενο. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν οι αυξήσεις των τιμών εξαπλωθούν σε ολόκληρη την οικονομία και οι πολίτες αρχίσουν να αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος στο μέλλον. Σε μια τέτοια περίπτωση θα βλέπαμε ξανά τις δίνες μισθών-τιμών που στο παρελθόν οδήγησαν τον πληθωρισμό σε επίπεδα εκτός ελέγχου.

Γι’ αυτό, την Πέμπτη, τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εγώ αποφασίσαμε να αυξήσουμε τα επιτόκια της ζώνης του ευρώ κατά 0,5 της ποσοστιαίας μονάδας, τερματίζοντας μια οκταετή περίοδο αρνητικών επιτοκίων. Είμαστε ενωμένοι στη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο μας του 2% μεσοπρόθεσμα.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία 11 χρόνια. Ουσιαστικά, αυτό είναι το πιο πρόσφατο βήμα στην πορεία μας προς την άρση των ειδικών μέτρων που χρειάστηκε να λάβουμε για να καταπολεμήσουμε μια σειρά κρίσεων. Ξεκινήσαμε αυτήν την πορεία τον προηγούμενο Δεκέμβριο όταν ανακοινώσαμε ότι θα σταματήσουμε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω πανδημίας, το οποίο βοήθησε τη ζώνη του ευρώ να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού (COVID-19). Τον προηγούμενο μήνα, σταματήσαμε ένα ακόμη πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που είχε ξεκινήσει το 2015 όταν η ζώνη του ευρώ βρισκόταν αντιμέτωπη με τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, ο οποίος μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιος με τον υψηλό πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο μας του 2%

Με αυτές τις ενέργειες, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα προς τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους επενδυτές: ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο μας του 2% μεσοπρόθεσμα. Και αυτές οι ενέργειες έχουν αρχίσει ήδη να επηρεάζουν τα επιτόκια σε όλη τη ζώνη του ευρώ, πράγμα που θα μας βοηθήσει να κατευθύνουμε την οικονομία κατά τρόπο που να μας οδηγήσει και πάλι σε σταθερές τιμές.

Το ευρώ είναι, και θα εξακολουθήσει να είναι, ένα σταθερό νόμισμα. Αυτή είναι η δέσμευσή μας. Είναι το καθήκον που μας έχει ανατεθεί και θα το εκπληρώσουμε.

Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια για όσο χρειαστεί προκειμένου να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας μεσοπρόθεσμα. Αναγνωρίζουμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη αβεβαιότητα, κυρίως σε σχέση με τον πόλεμο και τις τιμές της ενέργειας. Καθώς η οικονομία εξελίσσεται και ανταποκρίνεται στις πολυάριθμες εξωγενείς και ενδογενείς προκλήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεξετάζει την κατάσταση και θα αποφασίζει το κατάλληλο χρονικό πλαίσιο για τις επόμενες ενέργειές του ανάλογα με τα εισερχόμενα στοιχεία.

Η μετάδοση της πολιτικής πρέπει να είναι συντεταγμένη σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ

Ασκούμε νομισματική πολιτική σε μια νομισματική ένωση 19 –και προσεχώς 20– χωρών. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική μας μεταδίδεται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω 19 διαφορετικών χρηματοπιστωτικών αγορών. Για να αντιμετωπίσουμε τον υψηλό πληθωρισμό σε όλη τη ζώνη του ευρώ, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η μετάδοση της πολιτικής μας γίνεται συντεταγμένα σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Γι’ αυτό σχεδιάσαμε επίσης ένα νέο μέσο, το οποίο ονομάσαμε μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument - TPI). Το μέσο αυτό θα διαφυλάξει τον ενιαίο χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής μας και με αυτόν τον τρόπο θα μας βοηθήσει να διασφαλίσουμε ότι οι τιμές θα διατηρηθούν σταθερές μεσοπρόθεσμα.

Το ευρώ ενώνει 340 εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι, και θα εξακολουθήσει να είναι, ένα σταθερό νόμισμα. Αυτή είναι η δέσμευσή μας. Είναι το καθήκον που μας έχει ανατεθεί και θα το εκπληρώσουμε.

Το παρόν δημοσιεύθηκε ως άρθρο γνώμης σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά σε όλη την Ευρώπη.