Întrebări și răspunsuri cu privire la evaluarea strategiei
Ultima actualizare: 8 iulie 2021 (pentru a reflecta încheierea evaluării strategiei)
Ce anume a vizat evaluarea strategiei?
Fiecare economie are nevoie de o monedă sigură și stabilă. Principala atribuție a BCE, în calitate de bancă centrală pentru moneda euro, constă în asigurarea stabilității prețurilor în zona euro.
Pentru a asigura că strategia noastră este adecvată scopului și ne ajută să ne îndeplinim mandatul privind menținerea stabilității prețurilor, ne-am evaluat strategia împreună cu cele 19 bănci centrale naționale din zona euro. Evaluarea nu a vizat activitatea noastră, ci modul în care o desfășurăm.
Am analizat următoarele aspecte:
- ce anume înțelegem prin „stabilitatea prețurilor”, mai exact care este rata inflației pe care ar trebui să o vizăm;
- modul în care analizăm economia, pentru a ne asigura că observăm din timp riscurile la adresa stabilității prețurilor și înțelegem cum influențează deciziile noastre părțile interesate, precum consumatorii, companiile, piețele și băncile;
- modul în care chestiuni precum ocuparea forței de muncă, incluziunea socială, schimbările climatice și stabilitatea financiară prezintă, de asemenea, relevanță pentru îndeplinirea mandatului nostru;
- instrumentele de politică monetară pe care le utilizăm, inclusiv ratele dobânzilor și achizițiile de active;
- modul în care intrăm în legătură și comunicăm cu voi, deoarece moneda euro reprezintă un bun public și dorim ca toți cetățenii să înțeleagă misiunea și deciziile noastre.
Când a avut loc evaluarea strategiei BCE?
Am lansat evaluarea strategiei la data de 23 ianuarie 2020 și am prezentat rezultatele la 8 iulie 2021.
Platforma dedicată evaluării strategieiDe ce și-a evaluat, de fapt, BCE strategia?
De la ultima noastră evaluare a strategiei, în 2003, am fost martorii unor schimbări fundamentale la nivelul economiei. Scăderea creșterii economice și repercusiunile crizei financiare au determinat reducerea ratelor dobânzilor, fiind astfel mai dificil pentru BCE și alte bănci centrale să relaxeze politica monetară în condiții de creștere economică lentă. Drept urmare, setul nostru de instrumente s-a extins. Evoluții precum globalizarea, digitalizarea, îmbătrânirea în curs a populației și schimbările climatice generează, de asemenea, noi dificultăți pentru economie. Dorim să asigurăm un maximum de eficacitate a strategiei noastre de politică monetară în acest context dificil și în schimbare, atât în prezent, cât și în viitor.
Au existat mai multe aspecte care ne-au determinat să lansăm o evaluare în anul 2020.
Nivelurile minime istorice ale ratelor dobânzilor
Ratele sunt scăzute din mai multe motive: ritmul de creștere a economiilor în timp încetinește, productivitatea (eficiența muncii) în majoritatea economiilor dezvoltate consemnează un avans mai lent, iar populația îmbătrânește. Încetinirea productivității și scăderea populației active determină reducerea ratelor dobânzilor. O populație care îmbătrânește economisește mai mult, ceea ce conduce la diminuarea în continuare a ratelor dobânzilor.
Limitele reducerii ratelor dobânzilor
De regulă, băncile centrale majorează ratele dobânzilor atunci când inflația este prea ridicată. Dacă inflația înregistrează un nivel prea scăzut, ratele dobânzilor sunt reduse pentru a sprijini activitatea economică. Ratele actuale ale dobânzilor sunt apropiate de zero sau chiar negative, ceea ce face ca reducerea ratelor dobânzilor în modul obișnuit, în perioadele caracterizate de creștere lentă și inflație scăzută, să fie mai dificilă pentru BCE și alte bănci centrale. Noi instrumente – măsuri neconvenționale de politică monetară, precum programele de achiziționare de active – au fost introduse pentru a răspunde acestor limite și a asigura stabilitatea prețurilor.
Schimbările climatice, globalizarea în curs, digitalizarea rapidă și structurile financiare în schimbare
Aceste tendințe pot avea efecte neașteptate asupra planetei, asupra modului în care funcționează economia și, implicit, asupra politicii noastre monetare.
Cum și-au putut aduce contribuția europenii?
Ca parte a evaluării strategiei, am dat ascultare opiniilor unei mari diversități de părți interesate. Am dorit să înțelegem mai bine așteptările și preocupările cetățenilor pentru a găsi cea mai bună modalitate de a ne îndeplini mandatul privind stabilitatea prețurilor.
Europenii au avut posibilitatea de a transmite contribuții prin intermediul portalului „BCE ascultă” până la sfârșitul lunii octombrie 2020.
BCE ascultă – Raportul de sinteză al răspunsurilor transmise pe portalul „BCE ascultă”În colaborare cu colegii noștri de la băncile centrale naționale, am găzduit o serie de conferințe și workshopuri la nivelul zonei euro. Am dorit să dăm ascultare opiniilor tuturor, inclusiv celor ale publicului larg și ale organizațiilor societății civile.
Intenționăm să continuăm organizarea unor astfel de evenimente în toate țările din zona euro.
BCE ascultă – Raportul de sinteză al evaluării intermediare Mai multe informații despre evenimentele din seria „BCE ascultă” organizate la nivel naționalAți pus la dispoziție contribuțiile pe care le-ați primit în cadrul exercițiilor din seria „BCE ascultă” pe parcursul evaluării?
Da. Am publicat sinteze ale observațiilor primite în cadrul exercițiilor din seria „BCE ascultă” pe canalele noastre digitale.
BCE ascultă – Raportul de sinteză al răspunsurilor transmise pe portalul „BCE ascultă” BCE ascultă – Raportul de sinteză al evaluării intermediareLa ce vă referiți când spuneți că nu este vorba despre activitate, ci despre modul în care o desfășurați?
Obiectivul nostru este prevăzut în Tratatele UE. Prin urmare, evaluarea noastră a acoperit toate aspectele strategiei noastre de politică monetară, ținând seama de mandatul care ne-a fost conferit. Am abordat acest exercițiu cu spirit de deschidere.
Tratatele UEA schimbat evaluarea strategiei și modul în care supravegheați băncile?
Această evaluare a strategiei a acoperit diferite aspecte ale politicii noastre monetare, dar nu și rolul BCE în cadrul supravegherii bancare. Modul în care supraveghem băncile este independent de conduita politicii noastre monetare.
Supraveghere bancarăA fost aceasta prima evaluare a strategiei realizată vreodată de BCE?
Strategia inițială de politică monetară a BCE a fost stabilită în 1998, anul în care BCE și-a demarat activitatea. Am evaluat și am clarificat această strategie în anul 2003.
Își evaluează strategia și alte bănci centrale?
Da, și alte bănci centrale efectuează evaluări ale strategiei. De exemplu, în Statele Unite, Rezervele Federale au finalizat o evaluare în 2020. În Regatul Unit, Bank of England a anunțat în luna ianuarie 2020 un proces de evaluare cu o durată de un an. Bank of Canada efectuează o evaluare a țintei inflației la fiecare cinci ani.
CAUȚI CELE MAI RECENTE INFORMAȚII DESPRE EVALUAREA STRATEGIEI?
CONSULTĂ MATERIALELE DE MAI JOS