SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Ofte stillede spørgsmål om nyt design på eurosedlerne

Ajourført 15. juli 2025

Spørgsmål 1 Hvorfor skal vi have nye eurosedler?

Alle centralbanker opgraderer regelmæssigt deres pengesedler eller udvikler nye for at forhindre falskmøntneri. Den første euroseddelserie blev indført for over 20 år siden, og den anden serie blev sat i omløb i 2013. Udviklingen af de nye eurosedler er nu gået i gang. Det giver samtidig mulighed for at gøre eurosedlerne mere attraktive, relaterbare og inkluderende for alle borgere i Europa, herunder personer med synshandicap.

Vi ønsker samtidig, at eurosedlerne skal være så bæredygtige og miljøvenlige som muligt, og vi undersøger derfor mulighederne for at reducere sedlernes miljøpåvirkning.

Spørgsmål 2 Hvorfor er der brug for et nyt design på eurosedlerne?

Eurosedlerne er et synligt og håndgribeligt symbol på europæisk integration, og ECB har ansvaret for, at de holdes ajour. Her mere end 20 år efter indførelsen af de første eurosedler er vi nu gået i gang med at revidere sedlernes design som led i en regelmæssig udviklingsproces. I overensstemmelse med Eurosystemets kontantstrategi sigter vi mod at udvikle attraktive eurosedler, som borgerne i euroområdet kan identificere sig med.

Spørgsmål 3 Hvorfor nu? Er dette det rigtige tidspunkt til at udvikle en ny euroseddelserie?

Det tager flere år at udvikle og producere nye sedler og at sætte dem i omløb i hele euroområdet. Nye sedler sættes normalt i omløb med 10-15 års mellemrum for at forbedre sikkerheden og modstandsdygtigheden og for at være komme falskmøntnere i forkøbet. Det er vigtigt at starte processen tidligt, så vi er klar, når der er truffet beslutning om, at en ny serie skal udsendes.

Spørgsmål 4 Hvordan foregår processen med nyt design på eurosedlerne?

Processen med nyt design på eurosedlerne sker i to faser:

  1. Udvælgelse af nye temaer og motiver til eurosedlerne
    1. Vi iværksatte en undersøgelse, hvor vi spurgte borgere i euroområdet, som deltog i fokusgrupper, om deres holdninger til mulige nye temaer. Resultaterne blev anvendt som input til de efterfølgende trin.
    2. ECB's styrelsesråd udvalgte syv temaer, herunder seks forslag fra den rådgivende gruppe om temaer (en ekspertgruppe indstillet af de nationale centralbanker i Eurosystemet og udnævnt af ECB).
    3. Borgerne i euroområdet fik mulighed for at give udtryk for deres mening om de syv udvalgte temaer i en undersøgelse foretaget af en ekstern analysevirksomhed i alle lande i euroområdet og i en onlineundersøgelse foretaget af ECB.
    4. Med udgangspunkt i listen valgte Styrelsesrådet to mulige temaer for de nye eurosedler under hensyntagen til undersøgelsernes resultater.
    5. ECB's styrelsesråd udvalgte derefter motiver til illustration af de mulige temaer ud fra forslag udarbejdet af den rådgivende gruppe om motiver (en ekspertgruppe nedsat af ECB).
  2. Udvikling af nye design på eurosedlerne
    1. Da ECB's styrelsesråd havde udvalgt de mulige nye temaer og motiver, blev der udskrevet en designkonkurrence.
    2. De borgerne i euroområdet får mulighed for at give deres mening til kende om et antal design i 2026.
    3. Styrelsesrådet forventes at træffe beslutning om det nye design sidst i 2026.

Du kan finde flere oplysninger på webstedet om nyt design på eurosedlerne.

Spørgsmål 5 Hvorfor valgte I "Europæisk kultur" og "Floder og fugle" som mulige temaer for nye eurosedler?

Vi lytter til de borgernes synspunkter igennem hele processen med at skabe det nye design. Temaerne er valgt på grundlag af resultaterne af de offentlige undersøgelser (se spørgsmål 11) og med hjælp fra en uafhængig rådgivende gruppe.

Resultaterne af vores seneste undersøgelser viste stor opbakning til temaerne "Europæisk kultur", "Floder: giver liv i Europa" og "Fugle: frie, robuste, inspirerende". For at afspejle borgernes præferencer så bredt som muligt besluttede Styrelsesrådet at samle de natur- og miljørelaterede temaer i ét tema, nemlig "Floder og fugle". Vi arbejder derfor videre med to temaer: "Europæisk kultur" og "Floder og fugle".

Spørgsmål 6 Hvordan traf I beslutning om motiverne på de nye pengesedler?

I 2024 gav vi en uafhængig ekspertgruppe, den rådgivende gruppe om motiver, til opgave at foreslå motiver, der bedst illustrerer de valgte temaer. Gruppens medlemmer er eksperter inden for forskellige emner vedrørende de to temaer. I begyndelsen af 2025 besluttede Styrelsesrådet på baggrund af gruppens rådgivning og egne drøftelser at medtage begge de valgte temaer og et sæt motiver til hvert af dem i designkonkurrencen.

Spørgsmål 7 Hvad er tidsplanen for designkonkurrencen?

Designkonkurrencen, der blev lanceret den 15. juli 2025, vil blive afviklet i to faser.

  1. I første fase opfordres grafiske designere, der er bosiddende i EU, til at indsende deres ansøgning senest 18. august kl. 12.00 CET. Alle kandidater vil blive informeret om resultatet af vurderingen. Målet er at udvælge op til 40 designere (20 pr. tema).
  2. I 2. fase har de udvalgte designere ca. fem måneder til at indsende deres designforslag til vurdering af designkonkurrencens jury. Konkurrencen afsluttes med, at juryen for designkonkurrencen vælger op til 10 design (5 pr. tema).

Styrelsesrådet forventes at træffe endelig afgørelse om design inden udgangen af 2026 efter en offentlig undersøgelse.

Spørgsmål 8 Hvem kan deltage i designkonkurrencen, og hvordan?

Designkonkurrencen er åben for grafiske designere, som er bosiddende i Den Europæiske Union, og som opfylder kriterierne for deltagelse. Du kan finde flere oplysninger om, hvem der kan deltage og hvordan, i den officielle dokumentation om deltagelse i konkurrencer.

Spørgsmål 9 Hvordan er medlemmerne af de forskellige ekspertgrupper udvalgt?

Der er nedsat tre uafhængige ekspertgrupper til at bistå i de forskellige faser af designprocessen: den rådgivende gruppe om temaer, den rådgivende gruppe om motiver og en jury for designkonkurrencen. Disse grupper består af specialister fra hele Europa, der repræsenterer forskellige områder som fx design, historie, litteratur, videnskab, kunst og den akademiske verden, hvilket sikrer en bred vifte af ekspertise og perspektiver. Eksperterne er indstillet af nationale centralbanker i Eurosystemet og udpeget af Den Europæiske Centralbank.

Spørgsmål 10 Hvornår vil eurosedlerne med det nye design være klar til brug?

Når de nye eurosedlers design er valgt, vil ECB's styrelsesråd træffe beslutning om, hvornår sedlerne skal produceres og udstedes. Derefter vil der gå nogle år, før de nye eurosedler sættes i omløb og ender i vores lommer.

De forskellige seddelværdier i den nuværende euroseddelserie blev indført gradvis over en årrække. Der er endnu ikke truffet beslutning om, hvornår og hvordan de nye eurosedler vil blive sat i omløb.

Spørgsmål 11 Hvilken rolle spiller borgerne i processen med at skabe det nye design?

Alle borgere i euroområdet kan deltage i vores offentlige undersøgelser. Det er meget vigtigt for os, at der i de beslutninger, som træffes igennem hele processen, tages højde for et bredt udsnit af europæernes synspunkter.

Vi indledte processen med en kvalitativ undersøgelse i euroområdet for at få viden om borgernes meninger vedrørende temaet for de nye eurosedler. I sommeren 2023 inviterede vi så borgerne til at deltage i en onlineundersøgelse om mulige temaer. Sideløbende hermed bad vi en ekstern analysevirksomhed om at gennemføre en lignende undersøgelse med henblik på at sikre den bedst mulige repræsentation af befolkningen i euroområdet.

Efter udvælgelsen af motiver og designkonkurrencen måler vi offentlighedens præferencer på en liste over mulige design. Dette forventes at ske i 2026.

Spørgsmål 12 Vil der blive anvendt andre materialer eller størrelser i det nye euroseddeldesign, og vil der blive indført nye seddelværdier?

De nuværende eurosedler er trykt på papir af bomuldsfibre, hvilket giver dem en særlig sprød struktur og stor slidstyrke. Vi undersøger løbende, hvordan vi kan forbedre eurosedlernes levetid og reducere deres miljøaftryk.

Det er hensigten, at seddelværdierne skal være de samme som i den nuværende serie (5, 10, 20, 50, 100 og 200 euro). For at lette overgangen og begrænse omkostningerne til tilpasning af maskinerne til håndtering af eurosedler er det også sandsynligt, at størrelserne og de dominerende farver vil være uændret.

Spørgsmål 13 Hvem træffer beslutning om det endelige tema og de endelige design?

Den endelige beslutning træffes af ECB's styrelsesråd på grundlag af borgerne i euroområdets synspunkter og rådgivning fra ekspertgrupper. Styrelsesrådets beslutninger vil blive offentliggjort på ECB's websted.

Spørgsmål 14 Vil sårbare grupper blive hørt i forbindelse med det nye design (fx personer med synshandicap)?

ECB og de nationale centralbanker i Eurosystemet har regelmæssig kontakt med forskellige interessegrupper. Under udviklingen af den nuværende euroseddelserie rådførte vi os fx regelmæssigt med Den Europæiske Blindeunion. Dette samarbejde er fortsat siden da, og det vil fortsætte under hele processen med at skabe det nye design.